Система водовідведення населеного пункту Херсонської області - Подоляк Микола Олександрович (Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, O.M. Beketov NUUEKh, 2026)
Метою цієї кваліфікаційної роботи є розроблення комплексу інженерних споруд, призначених для збору та транспортування стічних вод, які утворюються на території населеного пункту. У межах роботи розглядається актуальне питання організації системи водовідведення господарсько-побутових і виробничих стічних вод для одного з населених пунктів Херсонської області відповідно до вимог чинних нормативних документів. Виконано гідравлічні розрахунки каналізаційної мережі та визначено основні параметри насосної станції. Впровадження розробленого проєкту водовідведення сприятиме підвищенню рівня забезпеченості населених пунктів України централізованими каналізаційними системами, а також позитивно вплине на стан навколишнього середовища та якість життя населення. Система водовідведення являє собою комплекс інженерних споруд, технічних засобів і санітарно-гігієнічних заходів, призначених для організованого відведення стічних вод із житлових кварталів, громадських і виробничих територій, їх транспортування до місць оброблення, а також подальшого очищення, знезараження та безпечного скидання або утилізації. Під час будівництва нових житлових, громадських, виробничих і культурно-побутових об’єктів, а також при реконструкції чи модернізації існуючих споруд, необхідно передбачати комплексне проєктування систем водовідведення, що охоплює виконання інженерних розрахунків та прийняття обґрунтованих технічних рішень. Для недопущення негативного впливу стічних вод на довкілля та водні об’єкти, які можуть зазнавати забруднення внаслідок діяльності населених пунктів і промислових підприємств, необхідно комплексно вирішувати завдання їх збирання, транспортування та очищення. Проєктування відповідних споруд повинно базуватися на достовірних інженерних розрахунках, сучасних наукових підходах і вимогах нормативної документації.
Keywords: водовідвідна мережа; система водовідведення; господарсько-побутові та виробничі стоки; головна каналізаційна насосна станція