Локальна система водопостачання селища - Тищенко Олександр Григорійович (Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, O.M. Beketov NUUEKh, 2026)
Мета роботи – виконання комплексного проекту питного, поливального і протипожежного водопроводу селища в Дніпропетровській області. Надійне та безперебійне водозабезпечення є обов’язковою умовою комфортного проживання населення, стабільного функціонування соціальної сфери, розвитку господарської діяльності та підтримання належного санітарно-гігієнічного стану території [1-2]. Актуальність розроблення проєкту локальної системи водопостачання обумовлена необхідністю створення ефективної, економічно обґрунтованої та екологічно безпечної системи забезпечення водою всіх категорій споживачів. Водночас система повинна забезпечувати потреби населення у воді для господарсько-питних потреб, благоустрою території, поливу зелених насаджень і присадибних ділянок, а також для цілей пожежогасіння [2,3]. Саме тому під час проєктування необхідно враховувати сучасні вимоги до енергоефективності, надійності та довговічності обладнання й трубопровідних мереж [3,4]. Важливим аспектом є також забезпечення протипожежної безпеки населеного пункту. Це потребує правильного визначення розрахункових витрат води, оптимального розміщення пожежних гідрантів і забезпечення достатнього тиску у водопровідній мережі [5]. Реалізація запропонованих технічних рішень сприятиме підвищенню рівня благоустрою селища, покращенню санітарно-гігієнічних умов проживання та раціональному використанню природних ресурсів.
Keywords: питне водопостачання; кільцева мережа; комплекс свердловин; насосна станція другого підйому; протипожежний резервуар; камера переключення