ЗВЕДЕННЯ БУДИНКУ КОТЕДЖНОГО ТИПУ У МІСТІ ХАРКОВІ - Андрій Плішкунов (Харківський національний університет міського господарства імені О.М.Бекетова, 2026)
Кваліфікаційну роботу присвячено проєктуванню та розробці конструктивних, інженерних та організаційно-технологічних рішень для будівництва двоповерхового індивідуального житлового будинку садибного типу з мансардою, підвалом та вбудовано-прибудованим гаражем. Об'єкт запроєктовано для умов села Андрусівка Богодухівського району Харківської області. Загальна площа котеджу становить 542,26 м², площа забудови – 277,30 м², а будівельний об’єм – 2267,04 м³. Планування містить чітке зонування: денну, нічну, господарську зони та зону рекреації (із сауною та спортзалом).У архітектурно-будівельній частині розроблено генеральний план земельної ділянки площею 20 соток (1990 м²) з балансом території: 84,56% відведено під озеленення й сад. Конструктивну схему прийнято безкаркасну з несучими стінами із силікатної цеги (ПЦБ 2022-1... p. 14). Проведено теплотехнічний розрахунок зовнішньої стіни згідно з ДБН В.2.6-31:20. Товщину мінераловатного утеплювача обґрунтовано в 100 мм, що повністю задовольняє вимоги нормативного опору теплопередачі для І температурної зони України. Опрацьовано автономні інженерні системи: свердловину, септик глибокого очищення, а також гібридну систему резервного енергопостачання (сонячні панелі, акумулятори, інвертор та паливний генератор) для роботи в умовах блекаутів.У розділі технології будівельного виробництва складено технологічну карту на цегляне мурування стін та монтаж плит перекриття в літній період. Розраховано обсяги робіт (загальний об'єм кладки 136,03 м³), калькуляцію трудовитрат (80,15 люд.-змін) та параметри організації робочих місць мулярів ланками «двійка». За технічними критеріями вантажопідйомності (найважчий елемент 5,4 т) обрано автомобільний стріловий кран КС 4574 на базі КрАЗ-65101.У розділі охорони праці ідентифіковано небезпечні чинники під час зведення поверху котеджу (робота на висоті, монтажні процеси. Сформульовано організаційно-технічні заходи: розроблено вимоги до міцності підмостків, встановлення захисних козирків під кутом 20°, обов'язкового використання запобіжних поясів та визначено межі монтажних зон крана
Keywords: будинок котеджного типу; садиба; силікатна цегла; теплотехнічний розрахунок; автономне енергопостачання; автомобільний кран кс 4574