Водопостачання міста з кількістю мешканців 120 000 осіб - Строков Андрій Ілліч (Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, O.M. Beketov NUUEKh, 2026)
Мета роботи – розробка основних споруд і мереж системи водопостачання для міста з кількістю мешканців 120 000 осіб. Актуальність розробки системи централізованого водопостачання для міста зумовлена необхідністю забезпечення населення якісною та безпечною питною водою відповідно до сучасних санітарно-гігієнічних вимог. У містах середнього розміру потреба у воді постійно зростає через розвиток житлової забудови, промислових підприємств, об’єктів соціальної інфраструктури та сфери обслуговування. Використання індивідуальних джерел водопостачання в таких умовах не здатне гарантувати стабільність подачі води, належну якість та достатні обсяги води для господарсько-питних, виробничих і протипожежних потреб. Централізована система водопостачання дозволяє організувати раціональний забір води з природних джерел, її очищення, транспортування та рівномірний розподіл між споживачами, що забезпечує надійність та безперервність водопостачання. Крім того, функціонування такої системи сприяє покращенню санітарно-епідеміологічного стану міста, оскільки забезпечує контроль якості води на всіх етапах її підготовки та подачі. Важливим аспектом є також забезпечення протипожежної безпеки міської забудови завдяки наявності розгалуженої водопровідної мережі та пожежних гідрантів. Розробка сучасної системи водопостачання дає можливість зменшити втрати води, підвищити ефективність використання водних ресурсів та врахувати перспективи подальшого розвитку міста.
Keywords: водоспоживання; система водопостачання; водопровідна мережа; водозабірні споруди; очисні споруди водопостачання; насосна станція