Підвищення якості технічного обслуговування транспортних засобів шляхом удосконалення системи діагностування - Балакірєв Олександр (Харківський національний університет міського господарства імені О.М.Бекетова, 2026)
У роботі розглянуто актуальні питання підвищення ефективності технічного обслуговування та ремонту електромеханічного обладнання міського електричного транспорту шляхом впровадження сучасних методів технічної діагностики. Проведено аналіз сучасного стану систем технічного обслуговування електрообладнання трамваїв і тролейбусів, визначено основні причини виникнення відмов та досліджено фізичні процеси деградації елементів електромеханічних систем. Значну увагу приділено питанням діагностування тягових електродвигунів, колекторно-щіткових вузлів, комутаційної апаратури, тягових передач та допоміжного обладнання. Проаналізовано існуючі методи технічного діагностування, зокрема віброметричний, термографічний, електровимірювальний та осцилографічний контроль. На основі проведеного аналізу обґрунтовано необхідність переходу від традиційної планово-попереджувальної системи обслуговування до технічного обслуговування за фактичним станом обладнання. Розроблено рекомендації щодо удосконалення системи діагностування електрообладнання міського електричного транспорту. Запропоновано алгоритм вибору діагностичних параметрів та удосконалено методику діагностування тягових електродвигунів на основі аналізу температурних, вібраційних та електричних параметрів. Виконано розрахунки показників надійності. Окремий розділ присвячено питанням охорони праці та екологічної безпеки під час проведення діагностичних робіт на підприємствах. Результати роботи можуть бути використані на підприємствах МЕТ для підвищення надійності рухомого складу, скорочення простоїв, зменшення експлуатаційних витрат та підвищення безпеки перевезень.
Keywords: діагностування; технічне обслуговування; транспортні засоби; електрообладнання міського електричного транспорту