Проєктування системи світлового зонування open space офісу - Зуєнко Володимир Вікторович (Харківський національний університет міського господарства імені О.М.Бекетова, O.M. Beketov NUUEKh, 2026)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі розглядається розробка освітлювальної установки для сучасного офісного приміщення типу open space з урахуванням функціонального призначення його зон. В аналітичній частині роботі розглянуто сучасні тенденції та інноваційні підходи до проєктування світлового середовища офісних приміщень типу open space. Виконано аналіз ролі освітлення у формуванні комфортного та продуктивного робочого середовища, а також впливу світлових рішень на функціональне зонування простору. Розглянуто особливості організації open space офісів та їх вплив на розподіл світлових потоків. Проаналізовано сучасні типи світлотехнічного обладнання, які наразі використовуються в світлових установках офісних приміщень. Окрему увагу приділено інноваційним підходам до формування світлового середовища, включаючи функціональне зонування, інтеграцію сучасних систем керування освітленням та використання енергоефективних технологій. У світлотехнічній частині проаналізовано об’єкт проєктування, визначено його архітектурно-планувальні особливості та функціональне зонування, що є основою для подальшого світлотехнічного розрахунку системи освітлення. Виконано вибір світлотехнічного обладнання. Проведено моделювання освітлення в програмному середовищі DIALux Evo. Виконано розрахунок методом коефіцієнта використання світлового потоку та визначено кількість світильників. В електротехнічній виконано розрахунок електричних навантажень системи освітлення, визначено параметри групових ліній живлення, здійснено вибір кабельно-провідникової продукції та захисної апаратури (автоматичних вимикачів і пристроїв захисного відключення). У розділі «Охорона праці» проаналізовано умови праці в офісному приміщенні типу open space під час виконання робіт. Розглянуто вимоги до організації робочих місць користувачів ПК та заходи забезпечення електробезпеки, а також виконано розрахунок параметрів захисного заземлення.
Keywords: open space офіс; світлове зонування; штучне освітлення; LED-світильники